Öne Çıkanlar Muratpaşa Belediyesi Eyvallah İngiltere Atatürkçü Düşünce Mourinho Fenerbahçe Cambridge Basketbol Fenerbahçe Beko Baskonia Londra Heathrow Ekrem İmamoğlu Çanakkale zaferi Türkü Tadında Irak Türkmenleri Kadınlar Günü Atatürkçü Düşünce Dünya Anadoludan Mistik Sesler Vladimir Putin Sergey Ryabkov BBCnin binası çıplak metro İngiltere Kadın Platformu

Yaşamda Mutlu Olmanın Sırrı, Çekiştirenlerle Barışmak

Dünyaca ünlü detoks merkezlerinin kurucusu Pamuksüzer, daha huzurlu, bilinçli ve doyum içinde bir yaşam sürmenin sırlarını paylaştı.

- Bu haber 148 kez okundu.

Yaşamda Mutlu Olmanın Sırrı, Çekiştirenlerle Barışmak

Aynur Tattersal yazdı.Geçtiğimiz günlerde LifeCo’da, sağlıklı yaşam gurusu Ersin Pamuksüzer ile sağlığın geleceği üzerine sohbet etme fırsatı buldum. Dünyaca ünlü detoks merkezlerinin kurucusu olan ve sağlıklı yaşam konusuna kendini adayan Pamuksüzer, daha huzurlu, bilinçli ve doyum içinde bir yaşam sürmenin sırlarını paylaştı. Söze, hepimizin üzerinde düşünmesi gereken kritik bir soruyla başladı:

“Öncelikle kimin kölesiyiz?”

Hayat, aslında bir çekiştirme sanatı. Düşünce alışkanlıklarımız, yaşama dair önceliklerimiz ve bizi sürekli bir yerlere çeken güçler… Pamuksüzer, bunları “çekiştirenler” olarak adlandırıyor ve hayatın, bu çekiştirenleri yönetebilme becerisine bağlı olduğunu söylüyor.

Çekiştirenler Nelerdir?

Pamuksüzer, hayatımızı dört temel çekiştiren üzerinden ele alıyor:
    1.    Fiziksel Çekiştirenler: Yediklerimiz, içtiklerimiz, hareketliliğimiz, hava kirliliği, zaman baskısı gibi fiziksel etkenler.
    2.    Sosyal Çekiştirenler: Aile, arkadaş çevresi, toplumun beklentileri.
    3.    Finansal Çekiştirenler: Para kazanma ve harcama dengesi, maddi kaygılar.
    4.    Psikolojik Çekiştirenler: Kendimize yüklediğimiz değerler ve kimlik tanımları.

Pamuksüzer, hayatın, bu çekiştirenlerle barışık yaşama sanatı olduğunu söylüyor. Tıpkı bir trambolinin esnekliğini sağlayan yaylar gibi, bu çekiştirenler bizi belli bir gerginlikte tutuyor. Ancak yayları fazla gerersek kırılırız; tamamen koparırsak da dengemizi kaybederiz.

Öncelik Alanlarımızı Doğru Belirlemek

Toplum, özellikle kadınlara yönelik pek çok öncelik alanı tanımlıyor: Güzel ol, fit ol, cildin ışıldasın… Ancak doğanın programında, zamanla değişmek de var. Eğer kendimizi değişmemesi gereken bir varlık olarak tanımlarsak, kaçınılmaz olanı reddederek huzursuzluk içine düşüyoruz. Oysa her anın en iyi haliyle barışmak, insanı özgürleştiriyor.

Pamuksüzer, huzurlu ve bilinçli bir yaşam için şu prensipleri öneriyor:
    1.    Otopilot Düşüncelerden Kurtulun: Çoğumuz, sorgulamadan benimsediğimiz otopilot düşüncelerle hareket ediyoruz. Oysa bilinçli yaşam, bu düşüncelerin farkına varıp alternatif bakış açıları geliştirmekle mümkün.
    2.    Alternatif Düşünceler Üretin: Otopilot düşünceler genellikle sancılı duygularla sonuçlanır. Alternatif düşünceler üretmek ise içsel dinginlik ve tatmin hissi getirir.
    3.    Başkasının Düşüncelerine Göre Yaşamayı Bırakın: “Başkalarının hakkımda ne düşündüğünü düşünerek yaşarsam, kendi hayatımı yaşayamaz ve onlara yaranmaya çalışırım.” Kendimizle ilgili algımızı, dış dünyanın taleplerinden bağımsız hale getirmeliyiz.
    4.    Çekiştirenleri Yönetmeyi Öğrenin: Hayat, talepler ve beklentilerle dolu. Mesele, tüm bunlar karşısında sağlıklı bir sınır koyabilmek.
    5.    Hiçbir Şey Olmadan da Değerlisiniz: “Bir şey olmak zorunda değilsiniz ki! Bir şey olunca da güzelsiniz, hiçbir şey olmadan da…” Kendimize koyduğumuz zorunluluklardan sıyrıldığımızda, içsel özgürlüğe bir adım daha yaklaşmış oluruz.

Hayat, bir mücadele değil; çekiştirenlerimizle denge kurduğumuz bir yolculuk. Gerçek huzur, onları yönetmeyi öğrendiğimizde başlıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.