Öne Çıkanlar Aslan Kral filmi 20232024 En İyi Yabancı En İyi Sara Sampaio YouTuber Oğuzhan Uğur Kobe Bryant Uluslararası Kısa Film Yarışması Türkiyenin Oscarı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali Kuşum Aydın Ender Balkır Eurovision serhat Anadolu Ateşi londra Limasollular Dernegi londra Hakan Kazancı kodlama Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri Diyarbakır

Avrupa Yazarlar Festivali'nde Türk Edebiyatı

İngiltere'nin başkenti Londra’da, Avrupa Yazarlar Festivali'nde ünlü yazar Selçuk Altun'un Ayrılık Çeşmesi Sokağı adlı kitabı ile Türkiye’yi temsil etti. 

- Bu haber 122 kez okundu.

Avrupa Yazarlar Festivali'nde Türk Edebiyatı

Londra Yunus Emre Enstitüsü, Avrupa'nın dört bir yanından tanınmış yazarları bir araya getiren Avrupa Yazarlar Festivali'nde (European Writers' Festival) ünlü yazar Selçuk Altun'un "Ayrılık Çeşmesi Sokağı" (Farewell Fountain Street) adlı kitabı ile Türkiye’yi temsil etti. Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri Birliği (EUNIC) tarafından düzenlenen Avrupa Yazarlar Festivali, Avrupa Edebiyat Ağı direktörü ve Riveter dergilerinin Genel Yayın Yönetmeni, eski BBC muhabiri Rosie Goldsmith’in küratörlüğünde 18-19 Mayıs tarihlerinde British Library'de gerçekleşti. Bu yıl "Dönüşüm" temasıyla gerçekleştirilen festivalde, Yunus Emre Enstitüsü ve EUNIC iş birliğiyle Türkiye’yi Selçuk Altun temsil etti.
 18 Mayıs 2024 Cumartesi günü, Selçuk Altun Times Literary Supplement'ten Toby Lichtig'in moderatörlüğünde gerçekleşen "Vites Değiştirmek" başlıklı panelde yer aldı. Türlerin akışkanlığını ve vites değiştirmekten doğan yaratıcı enerjiyi keşfeden bu panelde, yazarların birden fazla türde başarılı olabileceğini gösterdiği ilgi çekici bir konuşma yaptı.
  20 Mayıs 2024 Pazartesi akşamı ise Selçuk Altun ile Londra Yunus Emre Enstitüsü’nde "Ayrılık Çeşmesi Sokağı" kitabının lansmanı ve imza günü gerçekleştirildi. Saqi Books ile iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, katılımcılar Selçuk Altun ile derinlemesine sohbet etme ve kitaplarını imzalatma şansı buldular. Altun, "Godot Neden Gelmedi" başlıklı konuşmasında, yazım sürecinde sık sık Samuel Beckett'in "Godot'yu Beklerken" oyunundaki karakterler gibi bir karakterin veya olay örgüsünün ortaya çıkmasını beklediğini açıkladı. Bu durumun, ona bazen bir yazar olarak anlatısında beklediği değişikliği yaratabilmek için inisiyatif alması gerektiğini fark ettirdiğini belirtti. Bu yaratıcı süreç hakkındaki içgörüsü, dinleyiciler üzerinde derin bir etki bıraktı.


 
Dinleyiciler, Altun'un yazma yolculuğu, yaratıcı süreci ve eserlerine şekil veren benzersiz mesajlardan oluşan anekdotlarla dolu bir akşam geçirdiler. Etkinlik, katılımcıların Selçuk Altun ile tanışıp "Ayrılık Çeşmesi Sokağı" kitaplarını şahsen imzalatma fırsatı buldukları imza oturumuyla sona erdi. 
 
 
 

“Ayrılık Çeşmesi Sokağı” (Farewell Fountain Street)


Ziya Adlan kırk yıldır akademisyenlik yaptığı Cenevre’den dönüp, Ayrılık Çeşmesi Sokağı’ndaki bakımsız konağına sığınır. Osmanlı hanedanına mensup bu gizemli adam hastadır. Artvin hayatta en büyük tutkusu saksafon çalmak olan bir doktora öğrencisidir. Tanımadığı bir adam sol elinin iki parmağını kestirir ve bu olay onun hayatına damgasını vurur. Artvin’in yeni görevi Ziya Bey’in bakıcılığıdır.  


Selçuk Altun romanlarının bildiğimiz muzip ve gizemli atmosferine kör bir Osmanlı çeşmesinin tanıklığında davet ediliyoruz. Romanın iki ana karakterini bekleyen büyük sırra doğru yaklaşırken, ustaca aktarılan ilginç yan hikâyelerle pek çok tarihi olaya, kişiye, sanat yapıtına kısacası hayata dair bilgilerle de donanıyoruz.  
Selçuk Altun, 1950 yılında Türkiye'nin Savsat-Artvin şehrinde doğdu. Emekli bir bankacı, kitap kurdu ve koleksiyoncu olan Altun, 2004 yılına kadar YKY'nin başkanlığını yaptıktan sonra emekli oldu. Dokuz roman, iki kısaa roman ve beş deneme kitabının yazarı olan Altun, 2022 yılında "Kitap İçin - 5" adlı eseriyle prestijli Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü kazandı. "Bizans'ın Sultanı" adlı romanı 15 dile çevrildi. Gösteri ve OT gibi iki dergi için yazılar kaleme alıyor. Dört romanı yirmiye yakın yabancı dile çevrilmiş, yapıtları özellikle ABD ve İngiltere’de ses getirmiştir.  


Yunus Emre Enstitüsü

 Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla kurulmuştur. 2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsünün 64 ülkede 85 kültür merkezi bulunmakta olup 2010 yılında da Londra’daki merkezini açmıştır.   
   

 
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.