Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yurt dışında yaşayan vatandaşların eğitim ve akademik hayatlarına katkı sağlamak, başarılı gençleri ödüllendirmek ve vatandaşların ihtiyaç ve sorunlarının giderilmesi amacıyla her yıl farklı alanlarda burs programları ilan ediliyor. Bu kapsamda hazırlanan “Prof. Dr. Fuat Sezgin Üstün Başarı Bursu”, “Tez ve Araştırma Bursu”, “Lise Bitirme Sınavı Başarı Bursu” ve “Aile ve Sosyal Hizmetler Alanlarında Uzmanlık Bursu” programlarına başvurular açıldı.Dünyanın dört bir yanındaki Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya Mavi Kart sahibi olanların başvurabileceği burs programları Türk toplumunun yaşadığı ülkelerdeki akademik ve entelektüel hayata katılmalarına yardımcı olurken, Türkçe ve Türk kültürünün öğrenilmesine de büyük katkı sağlıyor. Burs programları aynı zamanda yurt dışında yaşayan vatandaşların sorunlarına çözüm üretmede öncü olacak projelere de zemin hazırlıyor.
PROF. DR. FUAT SEZGİN ÜSTÜN BAŞARI BURSU PROGRAMI
Prof. Dr. Fuat Sezgin Üstün Başarı Bursu programı ile yurt dışında yaşayan gençlerimizden yükseköğretim aşamasında üstün başarı gösterenler ödüllendiriliyor. Bu burs programından fen ve mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri, sosyal ve beşerî bilimler alanında lisans, yüksek lisans veya doktora programından mezun olan ya da burs başvuruları tamamlanana kadar mezun olabilecek durumda olup, bulundukları ülkelerin not sisteminde minimum yüzde 80 başarılı olan vatandaşlar yararlanabilecek. Prof. Dr. Fuat Sezgin Üstün Başarı Bursu, ödül mahiyetinde, lisans seviyesinde 1600 Avro, yüksek lisans seviyesinde 2000 Avro, doktora seviyesinde ise 2400 Avro şeklinde bir defaya mahsus veriliyor.
TEZ VE ARAŞTIRMA BURSU PROGRAMI
Tez ve Araştırma programı ile de yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın eğitim ve akademik çalışmaları desteklenecek. Bu burs programından yurt dışında yüksek lisans veya doktora programlarından herhangi birine kayıtlı, tez aşamasında ya da tez aşamasına geçmek üzere olan adaylar yararlanabilecek. Başvurular kapsamında yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı ilgilendiren konularda yapılan veya yapılacak olan tez araştırmaları değerlendirmeye alınacak. Tez ve Araştırma Bursları senede 2 defaya mahsus olmak üzere yüksek lisans için toplamda 2000 Avro, doktora için toplamda 3000 Avro şeklinde verilecek.
LİSE BİTİRME SINAVI BAŞARI BURSU PROGRAMI
Yurt dışında yaşayan gelecek nesillerimizi, lise eğitimine teşvik etmek ve bu alanda farkındalık oluşturmak amacıyla da Yurtdışı Vatandaşlar Lise Bitirme Başarı Bursu programı ilan edildi. Lise Bitirme Başarı Bursları ile, ülkelerde bulunan her bir büyükelçilik/başkonsolosluk bölgesinden başvuranlar arasından en başarılı not ortalamasına sahip bir öğrenciye tek seferlik 1000 Avro burs verilecek.
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER ALANLARINDA UZMANLIK BURSU
YTB tarafından aile ve sosyal hizmetler konusunda danışmanlık, sosyal destek ve terapi gibi hizmetlerin çeşitliliğinin artırılması ve hizmet sağlayacak insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Alanlarında Uzmanlık Bursu programı hazırlandı. Bu ihtiyaçlara yönelik geliştirilen burs programı ile yurt dışında ikamet eden ve ilgili ülkelerde psikoloji, pedagoji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmet ve sosyal çalışmalarla ilişkili bölümlerde üniversite eğitimi almış adayların uzmanlaşmalarını sağlayacak mesleki sertifika programları desteklenecek. Burs programı “Klinik Psikolog ve Psikoterapist Sertifika Destek Bursu”, “Davranış Bilimleri Lisansüstü Destek Bursu” ve “Mesleki Gelişim Destek Bursu” başlıklarında üç modül olarak başvuruya açıldı. Her bir modülün destek miktarı ve destek süresi ayrı olarak belirlendi.
Tüm burs programlarına başvuralar 31 Ağustos 2024 tarihine kadar online olarak “obys.ytb.gov.tr” sayfasından alınacak. Adaylar burs programlarına ilişkin detaylı bilgilere ise “https://yvburslari.ytb.gov.tr/” sitesinden ulaşabilecek.
Başvuru değerlendirilmeleri ön inceleme, uzman değerlendirmesi ve mülakat olmak üzere üç aşamalı bir şekilde yapılacak. Mülakata alınacak bursiyer adaylarına e-posta yolu ile bilgi verilecek.